Vaatekorjauksen ekologisuus

Tiesitkö että vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä? Tekstiiliteollisuuden hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää jopa 50% pelkästään sillä että vaatteiden käyttöikä tuplaantuisi. Tuplaamalla vaatteen elinkaaren, tuotetun jätteen ja vaatteen raaka-aine määrä puolittuisi, samoin kuin siihen käytetty energiamäärä puolittuisi.

Tee ympäristöteko korjauttamalla vaatteesi

Ulkotakit ovat yleensä kestäviä, mutta niistä hajoaa vetoketju. Ei hätää tuo takkisi Ompelimo Fixittiin vetoketjun vaihtoon ja takkisi on kuin uusi. Farkkuja voit muokata meillä muodin mukaan ja korjaamme repeämät tyylikkäästi. Tiesitkö että myös lähes kaikkia vaatteita voi kaventaa tai jos koronakilot puristaa, niitä voi myös leventää. Mukautamme vaatteita myös sopimaan tarpeisiisi, esim. lisäämällä povitaskuja tai vyölenkkejä, ompelemalla lämpöresoreja takin hihansuuhun, jne. Puuvillan kierrätys on erittäin tärkeää ympäristön kannalta. Pieneksi jääneistä lastenlakanoista tai reunoista kuluneista lakanoista voit ommelluttaa uudet tyynyliinat. Vaatteistasi voit myös poistaa nypyt, niin ne tuntuvat taas kuin uusilta. Eli vaatekaapistasi löytyvät vaatteet ovat kestävimmät ja paras valinta ympäristönäkökulmasta. Pidentämällä niiden elinkaarta ja teet helpon ympäristöteon pienentämällä omaa hiilijalanjälkeäsi.

Mitä muuta voin tehdä vähentääkseni tekstiilien ympäristöhaittoja?

•           Korjauta tai muokkauta vaatteesi niiden eliniän pidentämiseksi

•           Satsaa laatuun, koska pikamuotia ei ole tehty kestämään

•           Vältä tekokuituja kuten polyesteriä ja fleeceä jotka saastuttavat mikromuoveja ympäristöön

•           Uudelleen ompele puuvilla

•           Suosi alkutuotannosta lähtien vastuullisesti toimivia yrityksiä, suosi kotimaista

•           Vältä pikamuotia ja mieti tarkkaan kuinka paljon käyttöä vaatteelle tulee

•           Osta käytettyä, näin pidennät valmiiksi tuotetun tekstiilin elinkaarta

•           Vie vaatteet kirpputorille, joita et enää itse voi käyttää

Kokkolan kirpputorit jonne voit vain viedä tekstiilejä ja tavaroita lahjoituksena:

Hyvä teko ry, Niittykatu 1, www.hyva-teko.fi

SPR kirppis, Vaunumiehenkatu 4 B, http://spr-kirppis.fi/stores/kokkola/

Kirpputori Pietarin katulasten hyväksi, Laivanvarustajankatu 3, https://www.katulapsikirppis.fi/

Päästöjä tulee meriin, maahan ja ilmaan

Noin kaksi kolmasosaa tekstiiliteollisuuden haitallisista ilmastovaikutuksista tulee tekstiilien raaka-aineiden tuotannosta. Tekstiilituotannossa 80% raaka-aineina on puuvilla tai tekokuidut, kuten polyesteri.

Tiesitkö että puuvillapaitasi valmistukseen kului 2700 litraa vettä? Se on yhtä paljon kun juot vettä 2,5 vuodessa. Puuvillantuotanto vesiköyhissä maissa tuo paljon ongelmia juomaveden saatavuuteen. Ympäristön kannalta suurin ongelma on puuvillan viljelyssä käytetyt lannoitteet, joista vapautuu ilmaan typpioksiduulia, joka on 300 kertaa haitallisempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Lannoitus- ja torjunta-aineet saastuttavat ja rehevöittävät vesistöjä. Toisen ympäristöongelman aiheuttaa niiden värjääminen ja muut käytetyt kemikaalit kuten langan hapsutunmisen tai homeen muodostumisen estävät kemikaalit, joidenka jätevedet päätyvät puhdisteottamana suoraan luontoon monissa alkutuotannon maissa, jotka aiheuttavat viidenneksen teollisuuden vesistöjä tuhoavista saasteista. Suosithan luomupuuvillaa ostoksissasi.

Tekokuidut, kuten polyesteri aiheuttaa 14,2 kg hiilidioksidipäästöjä jokaista tuotettua kilogrammaa kohti. Niiden raaka-aineiden valmistukseen vaaditaan todella paljon energiaa, joka ei valitettavasti yleensä alkutuotantomaissa ole uusiutuvaa energiaa. Energiaa kuluu myös pakkaamiseen, kuljetukseen ja myyntiin. Hiilijalanjälkeä nostattaa myös pitkät välimatkat kun suurin osa tekstiileistä valmistetaan Kaukoidässä. Polyesterin toinen suuri ongelma ovat saastuttavat mikromuovit.

Mikromuovit ovat vaarallisia mereneläville

On arvioitu että jopa 65% tekstiileistä on tehty biohajoamattomista tekokuiduista, kuten polyesteristä ja nylonista. Näistä irtoavat mikromuovit eivät siis hajoa luonnossa, vaan päätyvät meriin ja jotka vastaavat määrältään 50 miljardia muovipulloa vuodessa! Mikromuovit ovat vaarallisia monille mereneläville, erityisesti planktonia syöville uhanalaisille lajeille kuten paholaisrauskuille ja monille valaille. Mutta niitä päätyy jokaiseen mereneläviin ja voi kulkeutua myös kalaruoan mukana ihmisiin. Polyesteristä ja muista tekokuiduista lähtee eniten mikromuovia niitä leikatessa, eli valmistusmaassa, mutta mikromuovia irtoaa myös käytössä ja pesussa. Eli olisi parempi suosia luonnonkuituja, jotka puolestaan hajoavat luonnossa.

Leikkuujäte ja tekstiilien hävitys

Vaatteita valmistettaessa syntyy paljon leikkuujätettä, mitä enemmän niitä valmistetaan, sitä enemmän hävikkiä syntyy. Monet vaatejätit polttavat myymättömät tai ”muodista poistuneet” tekstiilit käyttämättömänä, ihan hullua vai mitä?! Kaiken lisäksi kaksi kolmasosaa kaikista tekstiileistä päätyy kaatopaikalle, kierrättämisen sijaan ja liian usein, vain muutamia kertoja käytettynä.

Vaatteet saastuttavat ympäristöä koko elinkaarensa ajan, materiaalikuitujen valmistuksesta vaatteen hävittämiseen saakka. Mieti siis tarkkaan mitä ostat.